Per 1 september 2015 gaat het Nederlandse verbod op wilde dieren in circussen van kracht. Andere dieren die nog achterblijven kunnen echter nog steeds de dupe zijn van circusbeleid. Zo ook bij Circus Renz Berlin, dat op dit moment rondreist met een aantal verwaarloosde paarden.

Afgelopen week stond Circus Renz Berlin opgesteld op het evenemententerrein van Leidschenveen in Den Haag. Hier was te zien dat de gezondheid van de dieren erg verschilt. De honden en de kamelen leken goed onderhouden, maar veel van de circuspaarden waren er slecht aan toe.

De paarden stonden de afgelopen zomerse dagen vastgebonden, zonder water tot hun beschikking. Tevens hadden een aantal van hen erg lange hoeven. Door slecht verzorgde hoeven kunnen paarden diverse gezondheidsklachten krijgen, zoals kreupelheid en rugpijn. Als hoeven al een lange tijd niet door een hoefsmid zijn behandeld, is het vaak een lang en moeizaam proces om ze weer in goede conditie te krijgen.

Inmiddels is er een melding van de verwaarloosde dieren gemaakt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Inspecteurs van het NVWA besteden in de zomerperiode extra aandacht aan de aanwezigheid van drinkwater en voldoende schaduwplekken voor dieren. Een paar keer per dag drinkwater aanbieden aan een dier is volgens de organisatie niet voldoende. Paarden drinken gemiddeld namelijk wel 35 liter water per dag.

Het circus reist de komende weken verder naar Oostvoorne en daarna naar Westkapelle en Vrouwenpolder in de provincie Zeeland.

Publicatie datum
2015-07-20
Categorie
persberichten